VERSLAG VAN DE CLUBAVONDEN IN HET JAAR 2018

 

Terugblik clubavond van 2 oktober 2018:

Er waren deze avond zo’n 30 personen naar de Uitwijk gekomen, waarvan 3 potentieel nieuwe leden.

Er werd nog druk gepraat toen Stefan de clubavond opende, maar al gauw had iedereen een plekje gevonden en was het rustig, zodat Stefan aan zijn mededelingen kon beginnen.

De aanwezigheid van de (potentieel) nieuwe leden was het eerste wat Stefan benoemde.
Er zijn de afgelopen periode enkele leden weggegaan bij de fotoclub en er is nu al bekend dat er per 1 januari nóg een aantal leden (om verschillende redenen) afscheid van ons gaan nemen. Dus is er positief gereageerd op verzoeken van belangstellenden om eens sfeer te komen proeven.

Het volgende punt wat Stefan aanhaalde was de expositie-wisseling in de Uitwijk die gepland staat voor 6 oktober. Er is nog maar door 1 clublid gereageerd op de mogelijkheid om in het wijkcentrum te exposeren.
Wellicht is het thema “Architectuur” een hobbel, denk je dat je geen foto’s van onder architectuur ontworpen gebouwen hebt, maar de term architectuur slaat op zoveel meer dingen.
Volgens de Wikipedia is architectuur de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving; inclusief steden, gebouwen, woningen, interieurs, landschappen, meubelen of objecten. Vroeger werd het woord bouwkunst meer gebruikt.
Een leuke website die hier dieper op ingaat is: https://aureon.nl/opinie/wat-is-architectuur/

Omdat zich voor de expositiewisseling in de Uitwijk nog maar 1 fotograaf heeft aangemeld was Stefan een beetje voorzichtig om te vertellen dat er binnenkort nog een expositieruimte bijkomt
nl. bij dierenarts Coenen aan de Laarstraat. Maar hierover krijgen jullie later nog een mail.

Er wordt eventueel nagedacht of het verstandig is om een evaluatie voor de Fotozomer Zutphen 2018 te organiseren en dit dan te doen met de exposanten én de ondernemers die 3 maanden lang aan de fotografen onderdak hebben geboden. Maar ook hierover later meer. 

Voor de fotowedstrijd waren deze maand 5 foto’s op de tafel neergelegd waaruit de aanwezigen een nummer 3 – 2 – 1 konden kiezen.

* Nummer 3 was een foto van Wilma Pasman die vorig jaar, tijdens haar reis door Amerika, deze prachtige wolkenlucht boven een roodbruine bergpartij had gefotografeerd.
* Nummer 2 was een ‘gemaakte’ foto van Jantine de Wijs van enkele bloemen in de gootsteen waarboven zij de kraan had opengezet.
* Nummer 1 was een verdiende plek voor Ivo Sneeuw die tijdens een fototripje met vrienden naar de Oostvaardersplassen een Konikpaard op zijn camera had vastgelegd.

Ook de andere 2 meegebrachte foto’s verdienden aandacht en kregen een positief oordeel mee. 

Maar… toen was het dan toch écht tijd voor Jos Böhmer! Onze eigen macro-specialist.
Jos beoefend deze tak van fotografie pas sinds begin van dit jaar en had zich goed op zijn aandeel aan deze clubavond voorbereid.
Middels beelden vertelde hij met welke (systeem-)camera hij zijn macro-foto’s maakt en welke attributen daarvoor vereist zijn. Hij gaf ons een inkijkje op de manier waarop hij te werk gaat.
Er was alom bewondering voor de ‘schoonheid’ van de verschillende insecten die op de beamer te zien waren en er was leuke interactie met de fotografen in de zaal.
Na de pauze, toen Jos praktijkles gaf, vormde zich een flinke kring belangstellenden (met camera) rondom zijn tafeltje. Jos gaf geduldig uitleg.
Ondertussen hadden de overige clubleden tijd en aandacht voor elkaar. Dat maakt onze club zo bijzonder.  

Veel te snel was deze clubavond alweer voorbij.
Maar dinsdag 6 november is er opnieuw een clubavond, waarvoor Patrick van Gemert als gastspreker is uitgenodigd.

Voor die tijd zien/spreken we elkaar misschien nog want er staan nog enkele leuke uitjes op de agenda, check hiervoor de website.

Ondertussen kunnen jullie gewoon alle op- en aanmerkingen met de stuurgroep delen middels de clubmail > Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Binnen 3 werkdagen krijg je een reactie terug.

 

Terugblik clubavond van  04 september 2018   - de eerste club avond nà het zomerreces.

Omdat Stefan en Fred ergens in Frankrijk nog aan het nazomeren zijn, werd de avond geopend door Rashmideva.
Hij verwelkomde eerst de aanwezigen en in het bijzonder 2 mensen die overwegen om lid te worden van onze fotoclub. Zij waren er vanavond om eens sfeer te proeven.

Zoals elke clubavond, begonnen we nu ook met de fotowedstrijd. Er lag weer een bonte verzameling foto’s op de tafel waaruit de aanwezige leden de nummers 3 – 2 – 1 konden kiezen.

Op de 3de plaats eindigde een foto van een indrukwekkende sterrenhemel, gemaakt door Arnold van Rooij, die hiervoor enkele uren tijd had vrijgemaakt
Op de 2de plaats kwam Marinus Knol uit de wedstrijd naar voren met een badderende vrouwtjes merel.
Natuur laat zich niet regisseren dus voor zo’n geslaagde momentopname heb je geduld nodig en vooral veel geluk !

Maar de winnende foto van deze avond was van Jantine de Wijs. Zij was al dagen aan het ‘broeden’ hoe zij iets met het mooie avondlicht in haar tuin kon doen.
Zo kwam ze op het idee om een semi-transparant hemdje in de boom te hangen waar prachtig het diffuse zonlicht doorheen scheen. Leuk idee Jantine!

Er klonk applaus voor de winnaars, maar Ivo had ook ruimschoots aandacht voor de foto’s die deze avond buiten de prijzen waren gevallen.

Na de pauze, waarin er vooral veel gepraat en gelachen werd, werden de usb-sticks met (mislukte) foto’s bij Ivo ingeleverd.
Middels de getoonde foto’s op de beamer reisden de aanwezigen van Vlieland, via een eenzame fietser op de dijk, naar Slovenië en kwamen, hup, weer terug in Zutphen, bij insecten op zomerbloemen en vuurwerk aan de IJssel.

In de slotmededelingen was er aandacht voor;
1/  de expositie-wisseling in de Uitwijk van zaterdag 6 oktober.
     Het thema van de expositie is dit keer “Architectuur”.
     Rashmideva moedigde vooral die leden aan die nog nooit geëxposeerd hebben om zich hiervoor aan te melden. In de Uitwijk zijn 22 hangplekken.
     Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal er voor een ieder plaats zijn voor ongeveer 3 foto’s.

2/  de geplande ALV van 12 september. Alle clubleden kunnen nog aangeven wat zij specifiek op deze avond behandeld willen hebben. Dit kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
     De binnengekomen tips en op- en aanmerkingen zullen discreet behandeld worden.

Hélène de Fremery nodigt alle clubleden uit voor een ‘Paddenstoelen-fotografie’ op haar landgoed.
Datum wordt nog vastgesteld, maar dit zal ergens eind september of begin oktober zijn. Hiervan krijgen de clubleden nog bericht.

Iedereen vond het vanavond fijn om elkaar weer terug te zien en de avond verliep daardoor soms ietwat chaotisch, maar het was weer bere-gezellig!|
Volgende clubavond is dinsdag 2 oktober, waarvoor jullie weer van harte uitgenodigd zijn!

 

De Clubavond  van dinsdag  5 juni – onze laatste clubavond voor de zomerstop

Deze laatse clubavond was geen reguliere clubavond!
Deze avond werd gebruikt voor een cursus ‘avondfotografie’.
We werden eerst gastvrij ontvangen door Ivo Sneeuw die zijn winkel voor deze gelegenheid open had gesteld.
Zo’n 33 leden hadden fotocamera (met statief) meegebracht, maar eerst… was er de maandelijkse fotowedstrijd.
Er lagen verschillende soorten foto’s op een tafel en ook deze avond was de kwaliteit weer hoog.

Toch sprongen er een aantal foto’s direct uit.

op plaats 3 kwam deze avond Frans Haagen met een portret van een charmant aangeklede jonge vrouw die hij, tijdens een reis naar Parijs, gefotografeerd had.
plek nummer 2 was voor Arnold van Rooij met eveneens een foto van een jonge vrouw, zij was echter níet aangekleed…
maar nummer 1 was toch overduidelijk voor onze urbex-koning Ivo Sneeuw,
die een foto van een vervallen Belgische textielfabriek had meegebracht waar Pete One, een graffiti-kunstenaar, zich flink had uitgeleefd


Na de fotowedstrijd memoreerde Stefan van Dooremolen nog even in het kort over het aandeel dat de fotoclub aan de ‘Fotozomer Zutphen 2018’ heeft.
De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.
Ook vertelde Stefan dat in september een ALV gepland staat, maar daarover krijgen jullie later nog bericht.
Ook daarvoor zijn reeds voorbereidingen getroffen en wordt er (achter de schermen) gewerkt aan een vragenlijst die wij de leden graag willen voorleggen ter voorbereiding op de ALV.
Vervolgens trokken, deze laatste clubavond voor de zomerstop, de aanwezigen, onder begeleiding van enkele ‘deskundigen’, de stad in.

Het was weer gezellig !


De volgende clubavond is dinsdag 04 september.
We wensen jullie allemaal een fijne, mooie en ontspannen zomer toe.
Wellicht maak je nog een échte vakantiegevoel-foto die aan de fotowedstrijd van september mee kan doen ?!    

 

De Clubavond  van dinsdag 01 mei

Op deze eerste dag van de maand mei was het grootste gedeelte van de avond gereserveerd voor Alexander Hettema.
Voor de pauze liet Alexander ons, aan de hand van foto’s, zien welke werkzaamheden er momenteel worden uitgevoerd aan de IJsselkade en oude IJsselbrug in Zutphen.
Alexander vertelde humoristisch over zijn ervaringen met de werklieden en de soms gevaarlijke werksituaties waarin zij zich bevonden en die beter maar niet gefotografeerd konden worden.

Maar… voordat de microfoon aan Alexander gegeven werd was er natuurlijk éérst de fotowedstrijd!

Ans Kolkman had bezoek gehad van een fotogenieke spin, hij/zij was er eens goed voor gaan zitten om zich door Ans te laten fotograferen. Ans won met deze foto de eerste prijs.
Een ander insect won de tweede prijs, deze prijs was voor macro-man Jos Böhmer.
Jantine de Wijs eindigde deze avond op de derde plaats met een traanoog van haar dochtertje, mooie close-up.

Na de pauze besprak Alexander Hettema de modernisering en renovatie van de Walburgiskerk.
Hij heeft lange tijd dit project met zijn fotocamera gevolgd, waardoor hij een uitgebreid archief aan overzichtsfoto’s maar ook gedetailleerde foto’s kon aanleggen.
Blijkbaar was dit een geliefd onderwerp bij de +/- 30 aanwezigen, want het was overwegend stil in de zaal, slechts een enkele keer werd Alexander onderbroken door een vraag.
De voordracht van Alexander werd afgesloten met een luid applaus en een verdiend bedankje van de voorzitter.

De avond was nog niet ten einde, want Yneke Vollemans deelde uitnodigingen uit om, middels een ingezonden foto,
mee te doen aan de ontwikkeling van een jubileumboek over Deventer 1250 jaar. Wil je weten waar dit over gaat en hoe je mee kunt doen?
Check dan de website  www.deventer1250.nl    -  aanklikken op de button jubileumboek

Het was een indrukwekkende en leerzame clubavond!


De Clubavond  van dinsdag 06 maart.

Onze maartse clubavond was vooral heel erg leerzaam.
Enkelen hadden gehoor gegeven aan het verzoek van onze voorzitter om een usb stick met ‘mislukte’ foto’s mee te nemen.
Tijdens de eerste helft van de clubavond gaf Michel Nolsen (soms aangevuld door Ivo Sneeuw) aan de hand van de exif data nuttige tips
hoe de ‘mislukte’ foto de volgende keer nét iets beter tot zijn recht zou kunnen komen. Soms zijn het kleine aanpassingen, maar met groot resultaat.
Er werd gesproken over het gemak en het gebruik van een DoF calculator *  app of een Photo Tools app op de smartphone.

Na de pauze was het tijd voor de foto-wedstrijd.  De foto-wedstrijd is een maandelijks terugkerend item op de clubavond:
Michel sprak zijn waardering uit voor de hoge kwaliteit van de uitgestalde foto’s. De winnaars van deze avond....
   Op de derde plaats eindigde Jantine de Wijs.
   Jantine, die nog maar kort lid is van onze club, verraste iedereen met een foto van een wel heel bijzondere compositie.
   Michel prees haar creativiteit.
   Plekje nummer twee was voor een ‘levensgroot’ insect van Jos Böhmer.
   Jos vertelde in het kort hoe hij ruim de tijd genomen had om het kleine beestje te fotograferen.
   Eenmaal thuis had hij 8 foto’s over elkaar gelegd en deze zo bewerkt todat alles er vlijmscherp opstond.

   Maar de eerste plaats was toch voor Truus de Brouwer!
   Zij had een portretfoto van haar hond meegebracht. Een zwarte hond op een donkere ondergrond, heel subtiel. Werkelijk prachtig!

Dinsdag 03 april (net na de paasdagen) is de volgende clubavond, kom jij dan ook?!
Agenda volgt later deze maand.

Allemaal fijne Pasen
Greet Gerrits.

 Aanvullende informatie van  Rashmideva

DoF staat voor: Depth of Field  en betekent   ‘scherpte diepte’.
De scherptediepte wordt beïnvloed door brandpuntsafstand, diafragma en de afstand tot het onderwerp.

Dof wordt dus bepaald door een paar factoren:
1. diafragma; hoe kleiner het diafragma( hoe groter de f-waarde) hoe meer scherpte
    diepte (dof)
2. het objectief; hoe korter de brandpuntsafstand hoe meer scherpte diepte(dof) bij gelijk diafragma. Bij extreme breed hoek is het mogelijk om van op zeer korte afstand tot op oneindig 
    alles scherp op de foto te krijgen.(mits je een klein diafragma op de lens
    instelt). Bij langere lenzen is zo'n scherpte diepte niet haalbaar.
3. de focusafstand. Hoe korter de focusafstand hoe kleiner de scherpte diepte.(dof). Stel je zet een groep mensen achter elkaar op een rij.
    Je focust op de voorste persoon in deze rij die een meter van de lens staat . Bij een bepaald diafragma krijg je waarschijnlijk ook de tweede persoon nog scherp op de foto.
    Dan focus je op een persoon die wat verder naar achteren staat bv 3 meter van de lens.
    Bij precies dezelfde diafragma instelling ga je nu misschien 3-4 of meer mensen scherp op de foto krijgen.
In normale omstandigheden kun je stellen dat de scherpte diepte(dof)ongeveer 1/3 voor het focusvlak ligt en tot 2/3 achter het focusvlak waarop je scherp stelt.
(Bron: http://forum.belgiumdigital.com/f15/dof-157036.html)

Kijk naar deze video:   https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=uzedefUXARE
De  DoF- app downloaden: iPhone en iPAd   http://www.dofmaster.com/

op deze webpagina staat ook een link voor android smart phones scroll naar beneden.


Dinsdag 6 februari hield de fotoclub haar tweede clubavond van dit jaar.

Aan het begin van de avond werden de aanwezigen eerst welkom geheten door de voorzitter.

Daarna was het tijd voor de fotowedstrijd: Foto ‘Mist’ van Marinus Knol werd onbetwist nummer 1.
Er werd nog even kort gesproken over de ‘mistige’ foto van Marinus, maar toen ging de verlichting grotendeels uit en was het tijd voor de flits-cursus.

Onder leiding van Michel Nolsen werden de +/- 35 aanwezigen theoretisch wegwijs gemaakt in het : Hoe werkt mijn flitser en wat kán ik er allemaal mee ?

Michel had zich goed voorbereid en liet, aan de hand van de beamer, verschillende voorbeelden zien en vertelde daar een duidelijk verhaal bij.
Soms werd het verhaal te technisch en kwam er een vraag uit de zaal, deze werd geduldig beantwoord.

Een enkele keer sprong kunstfotograaf Alexander Hettema bij en vertelde over zijn eigen ervaringen met de flitser en de vele mogelijkheden daarmee.

Maar zoals zo vaak wordt theorie pas duidelijk wanneer het in de praktijk kan worden gebracht.

En die praktijkles kwam na de pauze. Leden hielpen elkaar en overlegden samen.

 Ondertussen werden in een andere zaal in wijkgebouw ‘de Uitwijk’ 8 nieuwe leden verwelkomd door de voorzitter en penningmeester.

Kortom het was weer een geslaagde clubavond !

Veel geleerd en heel gezellig.

 

02 januari:
Op dinsdag 02 januari was de eerste clubavond van het nieuwe jaar.
Er waren rond de dertig leden aanwezig om elkaar het beste voor 2018 te wensen.

Deze avond was meteen de start van de fotowedstrijd die 7 clubavonden gaat lopen . De eerste prijs ging dit keer onbetwist naar de foto
van Truus Langenberg.  Kijk onder de tab 'Wedstrijdfoto's ' om de foto in het groot te zien  Gefeliciteerd Truus!!

Zutphen aan de IJssel.jpg

 

EEN KORTE TERUBLIK OP ONZE CLUBAVONDEN   het jaar 2017    (Fred Kervel

Clubavond   03 oktober 2017

De opkomst was weer groot, 35 leden konden wij verwelkomen.
Onze vaste man  Dick Westerveld in de bar had er maar druk mee  -en liep een brandwond op aan de stoom van de hete thee.

De avond kende twee onderwerpen, cursus en de "gearlist"ofwel de materialenlijst
In de tweede zaal werd cursus gegeven door Michel Nolsen, een cursus voor de nieuwkomers.
In de grote zaal kon er naar de "gearlist", gekeken worden en vragen beantwoord worden over diverse onderwerpen.

De winnende foto van deze keer was van Koos Sohns, een mooie zwart/wit plaat .
Deze foto komt binnenkort bovenaan te staan bij de wedstrijd foto van oktober.

Clubavond  07 maart 2017 

Een enthousiast bezochte clubactiviteit. Er hing een fijne sfeer.
Maar liefst 27 leden gingen aan de slag met de praktijk oefening  (zie onze agenda 07 maart).
Deze avond vond de aftrap plaats van de fotowedstrijd. Maar liefst zestien fotografen toonden hun kandidaat foto!
Zie voor meer info en wie er gewonnen heeft, onder "Wedstrijd foto's"

 

Clubavond 07 februari 2017

MEDEDELING

FOTO WEDSTRIJD 2017
Voor het eerst in ons 7 jarig bestaan hebben wij een fotowedstrijd uitgeschreven.
Het thema hebben wij bewust vrij gehouden. Ben je clublid en nog niet helemaal op de hoogte van de spelregels?             
Vraag er naar via:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

FOTOBESPREKING
Deze clubavond hebben wij verschillende foto's besproken  - het leuke  daarvan was dat veel meekijkende leden hun eigen visie op - en tips gaven voor-  de meegebrachte foto's.
Er was een leuke levendige interactie in een prima sfeer.

TECHNIEKGROEP
Allereerst moesten de deelnemers aan deze groep 'er op uit'  om volgens een speciale opdracht  2 foto's te maken.
Dus: eerst het koude winterweer in, dan terug naar ons clubhonk en om daar de gemaakte foto's onderling te vergelijken en te bespreken.  
Vragen over betere instellingen en of het kunnen gebruiken van  hulpmiddelen, en vragen over de (basis)instellingen van je eigen camera werden vervolgens 'technisch' van een antwoord voorzien.


  Extra foto
van Marinus Knol.   Even goed kijken en je ziet dat het ook anders kan!Zo kan het ook...!  


Clubavond 03 januari 2017

Een hele gezellige en druk bezochte nieuwjaarsavond, en veel leden namen iets lekkers mee.
 Margo Marnette (voorzitter)  opende de avond met een hartelijk welkom en een aantal  mededelingen.
 We begonnen met een informele warming-up: elkaar de beste wensen geven en veel bijkletsen.
 Daarna werden er via onze beamer (sponsor Wijkteam Zutphen) gemaakte vuurwerk foto's  besproken.  Leuk om te zien hoe er verschillend naar vuurwerk werd 'gekeken'.
 In een andere hoek werden de in en outs van fototechnische zaken besproken.

 EXTRA FOTO

20160902 DSC 4076 Custom     foto: Marinus Knol